William Friedkin

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
William Friedkin

William Friedkin (1935–2023) var en amerikansk regissør, produsent og forfatter, kjent som regissør av filmene Exorcisten og Brennpunkt New York.

Linda Blair og Ellen Burstyn i Exorcisten.
William Friedkin sammen med Sherry Lansing i 2008.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Friedkin ble født den 29. august 1935 i Chicago i Illinois. Hans foreldre var jødiske innvandrere fra Ukraina.[1] Hans besteforeldre, foreldre og andre slektninger flyktet fra Ukraina under en spesielt voldsom antijødisk pogrom i 1903.[2] Friedkins far var ikke så veldig opptatt av å tjene seg opp på penger, og familien forble under hans oppvekst av den lavere middelklasse.[3] Ifølge filmhistorikeren Peter Biskind, så Friedkin på sin far med en blanding av hengivenhet og nedlkatenhet for ikke å gjøre mer ut av livet for seg selv.[3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble inspirert til å jobbe med film etter å ha sett Citizen Kane som ung, og begynte å jobbe i postrommet til TV-stasjonen WGN-TV etter endt high school. Han jobbet seg oppover rangstigen i stasjonen, og fikk etterhvert regissere TV-show og dokumentarer. I 1965 var Friedkin lei av Chicago og byens kalde vintre, og flyttet til solfylte California, der han fortsatte som TV-regissør. Han regisserte blant annet en episode av The Alfred Hitchcock Hour, der han berømt fikk tilsnakk av Alfred Hitchcock for ikke å bruke slips.

I 1967 regisserte han sin første spillefilm, Sonny og Cher-filmen Good Times, en film der Sonny og Cher spiller seg gjennom (og gjør narr av) flere kjente Hollywood-scener. Han fortsatte sin karriere i en mer seriøs retning bl.a. med homodramaet The Boys in the Band (basert på teaterstykket med samme navn) fra 1970.

Hans definitive gjennombrudd kom i 1971, med thrilleren Brennpunkt New York. Filmen hadde et dokumentarisk preg over seg, og føltes mer realistisk enn mange av datidens Hollywood-produksjoner. Filmen kunne høste inn fem Oscar-priser, deriblant beste regissør og beste film.

Exorcisten:[rediger | rediger kilde]

William Friedkins neste film ble den kritiskerroste Exorcisten, basert på romanen med samme navn av William Peter Blatty. Filmen regnes som en av tidenes beste skrekkfilmer, og sies å ha revolusjonert skrekksjangeren og gjort den mer stueren. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser, og vant to (beste lyd og beste adapterte manus).

Etter dette ble Friedkin sammenlignet med andre av datidens stjerneregissører som Francis Coppola og Peter Bogdanovich, og det ble forventet av han skulle fortsette med flere blockbustere.

For Friedkin var eksorsisme ikke alene et spennende filmsujet; det men noe han selv på et nivå trodde på - både besettelsens mulighet og de katolske eksorsismer. I et intervju med Vatikanets avis L'Osservatore Romano sa han:

«Jeg trodde på muligheten uten å kjenne detaljene. Jeg trodde på muligheten for demonisk besettelse og muligheten for eksorcisme, og [Blattys roman] var basert på et faktisk tilfelle. Det var tilfellet med en 14 år gammel gutt i Maryland, en delstat i USA. Jeg snakket med guttens tante, og hun var der da alt dette skjedde, og hun ga mange detaljer om hva som skjedde. Vi måtte lage filmen med en jente i stedet for en gutt fordi kirken ... på den tiden ønsket å ta alt press fra familien til gutten, så vi gjorde det som fiksjon, ikke som en dokumentar ... Men ganske mange av detaljene var detaljer fra selve saken.... For eksorcismesekvensen hadde jeg som teknisk rådgiver i fader John Nicola, den fremste eksperten i dette landet på eksorsisme. Han var tilknyttet « Church of the Immaculate Conception». Han var min tekniske rådgiver på settet og han hjalp meg med å redigere ritualet slik at bevegelsene prestene utførte var korrekte. Jeg gjentar: Jeg laget filmen som en troende, ikke som en skeptiker.»'[4]

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Men aldri oppnådde Friedkin den samme suksessen igjen. Han jobbet først med et prosjekt som skulle omhandle utenomjordiske vesener og Atlantis, men han droppet det etter Steven Spielbergs Nærkontakt av tredje grad. I 1977 regisserte han Fryktens lønn med Roy Scheider i hovedrollen, en nyinnspilling av den franske filmen av samme tittel fra 1953. Filmen ble sluppet samtidig med George Lucas' Star Wars, og kom fullstendig i skyggen av dennes suksess.

1980- og 1990-årene fulgte med en rekke filmer som ble mottatt med laber interesse av både kritikere og publikum. I 2000 ble Exorcisten re-lansert med ekstra scener, og tjente inn overraskende $40 millioner bare i USA.

Friedkin var gift fire ganger. Med Jeanne Moreau (1977–1979), Lesley-Anne Down (1982–1985), Kelly Lange (1987–1990) og Sherry Lansing (1991–2023). Med Down fikk han sønnen Jack, og han hadde også en annen sønn, Cedric, som han hadde sammen med en danserinne. Han ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Han døde i Los Angeles i California den 7. august 2023 i en alder av 87 år.

Filmografi (som regissør)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Pfefferman, Naomi. "'Killer Joe's' William Friedkin: 'I Could Have Been a Very Violent Person'." Jewish Journal. August 2, 2012. Arkivert 22. august 2016 hos Wayback Machine. Arkiveret 22. august 2016 hos Wayback Machine Lest 29. april 2013.
  2. Friedkin, The Friedkin Connection, s. 1.
  3. 3,0 3,1 Peter Biskind: Easy riders, raging bulls: how the sex-drugs-and-rock-'n'-roll generation saved Hollywood, 1. Touchstone ed, Simon & Schuster, New York, s. 506, ISBN 978-0-684-80996-0
  4. L'Osservatore Romano: https://www.ewtn.com/catholicism/library/interview-with-william-friedkin-director-of-the-exorcist-12715 Interview with William Friedkin, Director of The Exorcist] L'Osservatore Romano Weekly Edition in English, 19. april 2019, s. 10
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 «William Friedkin». BFI (på English). Arkivert fra originalen 20. mai 2016. Besøkt 15. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen mangler oppslag i Wikidata
  • Artikkelen er ikke koblet til Wikidata
Autoritetsdata