Svalerede
- Denne artikkelen handler om en uniformsdetalj. For å lese om svaleredesuppe, se det.
Svalereder er en skulderdistinksjon for visse militærmusikanter. Bildet viser svalerede med frynser brukt av militærmusikere i Nationale Volksarmee i Øst-Tyskland utstilt med kragespeil og skulderklaff for musikere i Bundeswehr i Vest-Tyskland.

Foto: Deutsches Bundesarchiv
Svalerede (etter tysk Schwalbennest) er en kappeformet skulderdistinksjon pyntet med flate tresser og galoner (fletter, bånd eller snorer) og eventuelt frynser, som sitter som et stripete dekorelement øverst på ermet på en uniform. Svalereder som uniformsdetalj har først og fremst blitt brukt som kjennetegn for militærmusikere og spillemenn fra 1700- til 1900-tallet. Dette gjelder særlig i Tyskland, der også flere sivile musikkorps har hatt uniformer med slik skulderpynt, og i Storbritannia.
Den tyske betegnelsen er Schwalbennester, den franske nids d’ hirondelles. I Storbritannia kalles uniformsdetaljen swallow’s nests eller wings og brukes også som kjennetegn for eliteenheter. Løse svalereder kan være utstyrt med små kroker som hektes i påsydde hemper på skuldrene på uniformene. De kan også være fastsydd til en skulderklaff som en type epålett.
Betegnelsen «svalerede» skyldes likheten med de skålformede reirene som svaler bygger av spytt oppunder tak og på hulevegger.
-
Britisk grenader 1776 i justaucorps med svalereder, krage, rabatter, oppslag og oppbrett i fôrets farge. Han har også gevær, sabel, bandolær med patrontaske, høye gamasjer og spiss grenadérlue.
-
The Governor's General Band of the Ceremonial Guard i britiske paradeuniformer med svalereder festet til skulderklaffene og bjørneskinnsluer. Fra 4. juli-feiringa i Ottawa i Canada 2010.
-
Østtyske militærmusikere og tamburmajor 1949 iført uniformer med store svalereder.
Foto: Deutsche Fotothek -
Finske militærmusikere 2006 med uniformer med svalereder.
Se også[rediger | rediger kilde]
- Epålett, skulderklaff med frynser
- Svaleredesuppe, kostbar suppe med spiselige reir laget av spytt fra visse svalefugler