Heineken
Heineken |
---|

Heineken (eller Heineken Brouwerijen / Heineken NV) er en nederlandsk bryggeriforetak innen øl- og brusproduksjon. Selskapet har virksomhet i over 170 land. Mer enn halvparten av det produserte kvantum selges i Europa. Heineken eier 115 bryggerier og distributører i mer enn 65 land. I tillegg har selskapet lisensavtaler med bryggerier i andre land. Heineken NV ledes av Jean-François van Boxmeer (CEO). I 2005 vokste antall ansatte fra 61 732 til 64 305. Bedriften omsatte i 2005 for 10 796 millioner euro, med et overskudd på 761 millioner euro, og er børsnotert på AEX ved Euronext Amsterdam.[1]
Produkter[rediger | rediger kilde]
Heineken eier ulike ølmerker. Heineken og Amstel er internasjonalt sett de viktigste. På det europeiske markedet er Heineken størst, fulgt av Amstel på tredjeplass. Bedriften er verdens fjerde største bryggeri, regnet etter antall hektoliter.
Totalt inneholder porteføljen mer enn 170 internasjonale øltyper, som for eksempel Cruzcampo, Zywiec, Birra Moretti, Murphy's og Star. I Nederland eier Heineken også brusprodusenten Vrumona som ligger i Bunnik. Vrumona produserer blant annet Pepsi under lisens.
Historie[rediger | rediger kilde]
Bedriften Heineken ble opprettet 15. februar 1863 da den 22-årige Gerard Adriaan Heineken kjøpte bryggeriet De Hooiberg i Amsterdam. I 1873 ble navnet forandret til Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij N.V. og i 1874 ble selskapets andre bryggeri åpnet i Rotterdam. I 1886 flyttet bryggeriet i Amsterdam inn i nybygde lokaler, og samme år ble «Heineken A-gist» (no.: Heineken A-gjær) utviklet av Dr. Elion, som var en av Louis Pasteurs elever. Denne gjærsoppen er fremdeles en av basisingrediensene for Heinekens eget øl-merke. I 1887 gikk bedriften over til å produsere undergjæret øl.
Etter den første verdenskrig[rediger | rediger kilde]
Etter den første verdenskrig ble eksport stadig viktigere for Heineken. Tre dager etter at forbudstiden endte i USA klappet den første skipslasten med øl fra Heineken til kai, og siden dette er Heineken det mest populære import-ølet. For det amerikanske markedet brygges Heineken Dark.
Heineken økte sin markedsdel i Nederland ved å overta og stenge konkurrerende bryggerier, eksempler på dette er De Sleutel i Dordrecht, Van Vollenhove i Amsterdam og De Zwarte Ruiter i Maastricht. Flere små bryggerier, fortrinnsvis i sydlige deler av landet, ble satt ut av spill etter den annen verdenskrig ved at de fikk tilbud om lukrative agentavtaler med Heineken. Agentavtalene innholdt at de skulle få distribuere Heineken – men kun dersom de sluttet å produsere øl selv. Med disse avtalene er Heineken del-ansvarlig for at nederlands brede øl-kultur i løpet av få år ble redusert til en homogen pilskultur.
1968[rediger | rediger kilde]

I 1968 fusjonerte Heineken med sin største konkurrent, Amstel, som også hadde sin opprinnelse i Amsterdam. I 1975 åpnet bedriften et nytt, stort bryggeri og hovedkontor i Zoeterwoude. Amstelbryggeriet i Amsterdam ble stengt i 1980, og produksjonen flyttet til Zoeterwoude og Den Bosch. I 1988 ble Heinekenbryggeriet i Amsterdam stengt og produksjonshallen ombygget til Heineken Experience der man kan få innblikk i bryggeriprosessen og lære litt om bedriftens historie.
2010[rediger | rediger kilde]
I løpet av 2010 vil Heineken overta Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma (FEMSA Cerveza) ved at FEMSA får 20% eierandel i Heineken-konsernet. Denne handelen utgjør omtrent 3.8 milliarder euro.[2]
Reklame og markedsføring[rediger | rediger kilde]
Reklame og markedsføring har etter 1940-årene stort sett blitt satt opp av Alfred Henry ('Freddy') Heineken. Blant annet er han ansvarlig for hvordan bokstaven e i Heinekens logo ser ut. For reklamefilmer har man leid inn kjente mennesker som Jennifer Aniston og Brad Pitt for å øke salgsandelen. Et eksempel er reklamen som kalles «Beer Run». Der sees Brad Pitt som løper fra paparazzi-fotografer da han er på vei til butikken for å kjøpe øl.
Heineken-øl[rediger | rediger kilde]
Heineken er en undergjæret øltype. Den har en nøytral, noe flat smak som er karakteristisk for nederlandsk pilsner, men som har lite felles med den opprinnelige pilsen fra Tsjekkia. Den er lys og gyllen i farge, har en middels bitterhet og er lett, frisk og fruktig med lang ettersmak av søt humle. Heineken bruker presset humle, noe som gjør at mindre smak og aroma overføres til ølet.
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ↑ Heinekens sustainability report 2005 Arkivert 1. juli 2006 hos Wayback Machine.
- ↑ Press Relase from Heineken International (PDF) Arkivert 29. mai 2010 hos Wayback Machine.
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- Artikkelen mangler oppslag i Wikidata