Christopher Paus (1943)

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christopher Paus

Christopher Paus (1943–2024) var en norsk skipsreder og investor bosatt i London.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Christopher Paus, som familie og venner kalte Totti, ble født i Oslo som sønn av stålgrosserer Per Paus og Hedevig Wedel-Jarlsberg. Han var barnebarn av hoffsjef og lensgreve Peder Anker Wedel-Jarlsberg. Han tilhørte «stålgrosserergrenen» av slekten Paus. Han ble utdannet sjøoffiser ved Sjøkrigsskolen og tok mastergrad i finans fra University of Wisconsin–Madison.

I 1972 ble han gift med Cecilie Wilhelmsen, datter av skipsreder Tom Wilhelmsen.[1] Ektefellen og hennes søsken overtok som hovedeiere av rederiet Wilh. Wilhelmsen etter faren i 1978. Christopher og Cecilie Paus flyttet fra Norge i 1972, først til Athen og i 1979 til London, der de har bodd siden. Han hadde lederstillinger innen skipsfart i Citibank, bl.a. som sjef for nordeuropeisk skipsfart ved Citibanks kontor i Pireus og siden som visepresident ved Citibank London, før han etablerte seg som selvstendig investor i skipsfarts- og petroleumsvirksomhet gjennom firmaet Pausco med kontor i Oslo og London. Pausco var en videreføring av det internasjonale navnet for firmaet Ole Paus som oldefaren, industrimagnaten Ole Paus, etablerte i 1872. Visesangeren Ole Paus var hans tremenning.

I 1986 overtok han vel 40 % av aksjene i det tradisjonsrike rederiet Herness Shipping.[2] Han var blant annet storaksjonær og styremedlem i Scorpion Offshore,[3] og eide investeringsselskapet Pausco sammen med sin familie. Han var største eier av oljeriggselskapet Seajacks.[4] Han var medlem av representantskapet i Wilh. Wilhelmsen.[5]

Christopher Paus var bror av petroleumsinvestoren Peder Paus og Cornelia Paus. Han og søskenene overtok den nå fredede eiendommen Esviken i Asker fra sine foreldre, en eiendom der bestefaren, hoffsjefen, ofte hadde hatt kong Haakon og dronning Maud på besøk. De solgte eiendommen til Asker kommune i 1999.[6] Han er far til designeren og forretningskvinnen Pontine Paus og forretningskvinnen Olympia Paus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Aftenposten 25. mai 1972 s. 10
  2. «'Impulsløst' tross omsetningshopp», Aftenposten, morgen, 23.07.1986, s. 10
  3. Paus kjøper Scorpion-aksjer, Hegnar.no
  4. Seajacks kan bli solgt, E24
  5. «W.W. dropper aksjeutbytte», Norges Handels og Sjøfartstidende 3. juni 1986 s. 10
  6. Historie, esviken.no
Autoritetsdata