Olaf Tandberg (lege)

Fra Wikisida.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Olaf Tandberg

Olaf Tandberg (født 7. juli 1879 i Askim, død 15. juni 1932Lillehammer) var en norsk lege (kirurg) og skiløper. Han var president i Den norske lægeforening i årene 1928–30 og formann i Norsk kirurgisk forening fra 1931 til sin død. Tandberg gjorde verdens til da lengste skihopp i 1900. Året etter vant han kombinert i Holmenkollen og fikk kongepokalen.

Tandberg avla medisinsk embetseksamen og ble cand.med. i 1904. Fra 1911 til 1917 var han overlege ved Innherred sykehus i Levanger, og deretter ved Kristians amts sykehus (senere Oppland fylkessykehus) på Lillehammer. Som overlege var han aktiv pådriver for å restaurere og modernisere de to sykehusene. På Lillehammer begynte han å behandle tuberkulose ved operasjon. Han utviklet et instrument, periostavløseren, for å klippe over ribbein, men dette instrumentet ble ikke brukt av andre leger etter ham. Etter å ha vært visepresident i Den norske lægeforening i 1926–28, var Tandberg de neste to årene foreningens president. Deretter ledet han Norsk kirurgisk forening.

Tandberg vant Solbergrennet i Solbergbakken i Bærum 11. februar 1900. I et parhopp etter rennet falt Aksel Refstad på 36 meter mens Olaf Tandberg sto på 35,5 meter,[1] tre meter lengre enn den gamle verdensrekorden. I 1901 vant han kombinertrennet i Holmenkollen og fikk kongepokalen. Dette året fikk han, broren Kristian Tandberg og Cato Aall i oppdrag av Centralforeningen for utbredelse av idræt å utarbeide den første virkelige normen (regelverket) for skihopping. De innførte navnet Kristianiasving på stoppsvingen med parallelle ski som hopperne gjør på sletta etter et hopp. Olaf Tandberg var i senere år aktiv som hoppdommer og var blant annet dommer i Holmenkollen i årene 1918–30.[2] Som aktiv skiløper representerte han den kortlivede skiklubben Frigg i Oslo (som ikke må forveksles med Sportsklubben Frigg), senere var han medlem av Lillehammer Skiklub.

Olaf Tandberg døde i 1932 av tuberkuløs pleuritt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Aftenposten: I Solbergbakken. Hoprekorder (s. 2, 12. februar 1900, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)
  2. Jakob Vaage, Tom Kristensen: Holmenkollen – Historien og resultatene. De norske Bokklubbene, Stabekk 1992. ISBN 82-525-1678-5 (s. 192-193, digitalisert av Nasjonalbiblioteket)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen er ikke koblet til Wikidata
Autoritetsdata