Aleksandr Jakovlev (flykonstruktør)
Aleksandr Jakovlev |
---|
Aleksandr Sergejevitsj Jakovlev (født 19. mars 1906 – død 22. august 1989) var sovjetisk flykonstruktør, kjent for å ha grunnlagt av flykonstruktørbedriften Jakovlev.
Aleksandr Jakovlev studerte på det militære luftfartsakademi i Moskva og ble uteksaminert som ingeniør i 1931. Han arbeidet fra 1932 i et konstruksjonsbyrå, som er blitt oppkalt etter ham. I denne stillingen ble han i 1937 utnevnt som sjefsingeniør. I 1948 ble han minister for luftfartsindustrien i Sovjetunionen etter han allerede siden 1940 var vicefolkekommissær for luftfartsindustrien. Før andre verdenskrig deltok han på flere reiser til utlandet, blant annet til Italia, England og Tyskland, hvor han gjorde seg fortrolig med flyproduksjon. Etter det tyske overfallet på Sovjetunionen arbeidet han samtidig med flytting av flyfabrikkene lenger mot øst (bak Ural), stadig som var leder av sitt konstruksjonsbyrå.
I sine memoarer beskriver Jakovlev sine regelmessige samtaler med Stalin som hadde stor innflytelse på alle aspekter innen den industrielle utvikling. Han gikk helt ned til den minste detalj, spesielt med luftfartsindustrien og utviklingen av kampfly.
Konstruksjonsbyrået Jakovlev utviklet under andre verdenskrig en rekke jagerfly som inngikk i det sovjetiske luftvåpen. Spesielt jagerflyene Jakolev Jak-1, Jakolev Jak-3 og Jakolev Jak-9, men også transportfly som Jakolev Jak-6. I 1945 utviklet byrået det første sovjetiske, jetdrevne militærfly, Jakolev Jak-15, som ble bygget samtidig med MEG-9. Det mest kjente sivile Jak-fly i dag, er Jakolev Jak-42, et tre-motores passasjer mellomdistansefly; men også tallrike oppvisningsfly ble gjennom tiden utviklet av byrået. Alt i alt utviklet Jakovlevs flykonstruksjonsbyrå om lag 100 flytyper.
Jakovlev ble æret med mange æresbevisninger. Han fikk Lenin-prisen seks ganger Stalinprisen og ti ganger Lenin-ordenen. Han fikk også Æreslegionens kors.
Jakovlev var gift med Jekaterina Matvejeva Jakovlev. Han hadde to sønner, Sergej og Aleksandr.
Referanser[rediger | rediger kilde]