Jødetesten

Fra Wikisida.no
Sideversjon per 14. jun. 2023 kl. 09:17 av nb>InternetArchiveBot (Redder 1 kilde(r) og merker 0 som død(e).) #IABot (v2.0.9.5)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Jødetesten er et tankeeksperiment som benyttes i politisk debatt for gjøre det klarere å gjenkjenne om en ytring er diskriminerende eller rasistisk. Selve «jødetesten» går ut på å bytte ut alle navn og referanser på omtalte minoritetsgrupper i et sitat med jøder eller jødisk. Dersom det omarbeidede sitatet til forveksling minner om nazistisk retorikk fra 1930- eller 1940-tallet, vil mange anse den opprinnelige uttalelsen som diskriminerende.[1]

Tanken bak jødetesten er hvis en ytring ikke er akseptabelt å si om jøder, ville den (logisk sett) heller ikke være akseptabelt om andre grupper.[2] Dette på grunn av kjennskap til holocaust og forfølgelse av jøder i tidligere tider.

Referanser

  1. Hoaas, Krister Claussen. «Ta «jødetesten», Erna!». Bergens Tidende. Besøkt 13. januar 2019. 
  2. «Konspiratorisk koseprat». Minerva. 15. mai 2014. Arkivert fra originalen 13. januar 2019. Besøkt 13. januar 2019. «En gang fantes det noe som het «jødetesten». Den var en måte å vurdere om en ytring var krenkende mot en etnisk eller sosial gruppe eller ikke ved at man forsøkte å bytte ut navnet på gruppen med «jøder». Tanken var selvsagt at om dette ikke var akseptabelt å si om jøder, ville det heller ikke være akseptabelt om andre grupper.»