Big Mac-indeks

Fra Wikisida.no
Sideversjon per 27. mai 2024 kl. 16:00 av Wikisida (diskusjon | bidrag) (Ny side: thumb|200px|[[McDonald's' populære hamburger Big Mac, som selges over hele verden, brukes i den uhøytidelige Big Mac-indeksen for enkelt å sammenlikne prisnivå og kjøpekraft mellom forskjellige land.]] '''Big Mac-indeksen''', på engelsk kalt ''Big Mac Index'', er en uformell måte å måle kjøpekraftsparitet (''purchasing power parity'') (PPP) mellom to valutaer og gir en pekepinn på i hvilken g…)
Hopp til navigering Hopp til søk
McDonald's' populære hamburger Big Mac, som selges over hele verden, brukes i den uhøytidelige Big Mac-indeksen for enkelt å sammenlikne prisnivå og kjøpekraft mellom forskjellige land.

Big Mac-indeksen, på engelsk kalt Big Mac Index, er en uformell måte å måle kjøpekraftsparitet (purchasing power parity) (PPP) mellom to valutaer og gir en pekepinn på i hvilken grad valutamarkedene sørger for at varer koster det samme i forskjellige land. The Economist sier at den – forsøker å gjøre valutavekslingsteori mer fordøyelig.[1]

Selv om indeksen forsøker å måle verdien av et produkt som er identisk i alle land der den serveres (en burger med brød og tilbehør), har den sine mangler: Den tar ikke hensyn til forskjeller i prisen for arbeidskraft og driftskostnader som kreves for å produsere Big Macs i forskjellige økonomier. (I land med høyere lønninger, vil prisen på en Big Mac være høyere.) Den tar heller ikke hensyn til hvordan McDonald's oppfattes sosialt: I noen land anses kjeden for å være en relativ luksus. Mens fattige amerikanere gjerne spiser hos McDonald's ofte, fordi det er mat de har råd til, kan kjedens produkter være så dyre i andre markeder at de fattige ikke har råd til dem.[2]

Oversikt

Big Mac-indeksen ble introdusert i The Economist i september 1986 av Pam Woodall som en humoristisk illustrasjon og har siden vært publisert årlig. Indeksen er opphavet til det engelske ordet burgernomics.

Referanser

  1. Fra The Economist print edition (9. april 1998). «Big MacCurrencies». The Economist. Besøkt 24. juli 2007. ««Big Mac index, which seeks to make exchange-rate theory a bit more digestible.»» 
  2. Nicholas A. Vardy. «How to profit from the "Big Mac" Index». The Global Guru. Arkivert fra originalen 13. oktober 2007. Besøkt 22. juli 2010. «Whereas low-income Americans may eat at McDonald's a few times a week, low-income Malaysians rarely eat Big Macs.» 

Eksterne lenker

Autoritetsdata